Teknolojinin gelişimiyle birlikte artık birçok işimizi bilgisayarlar üzerinden yapmamız mümkün. Ancak ne var ki her bilgisayar her iş için uyumlu olmayabiliyor. Bu da kullanıcıların bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim sorusunu sormasına neden oluyor. Elbette bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Biz de bu yazımızda bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir hepsini detaylı bir şekilde anlatacağız.
İş Bilgisayarı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş yani diğer adıyla ofis bilgisayarları, oyun bilgisayarlarına göre daha uygun fiyatlıdır. Ancak yine de yapacağınız işe göre bilgisayarın özelikleri de değişeceğinden bütçeniz de değişecektir. Örneğin bir grafik tasarımcıysanız ve Adobe programlarını kullanıyorsanız biraz daha üst düzey bir sistem gerekebilir. Ama yalnızca Microsoft Office tipi programları kullanıyorsanız o zaman daha düşük özelliklere sahip bir sistem de işinizi görebilir.
Dizüstü Mü, Masaüstü Mü Alacağınıza Karar Verin
Bilgisayarınızın dizüstü mü yoksa masaüstü olacağına ilk önce karar vermeniz gerekir. Eğer sıkça seyahat eden birisiyseniz o halde dizüstü bir bilgisayar seçmenizde fayda vardır. Ancak sabit bir yerde çalışıyorsanız ve yüksek performans isteyen bir program kullanıyorsanız o zaman da masaüstü bir bilgisayar almanız daha iyi olacaktır.
Bilgisayarı Ne İçin Aldığınıza Karar Verin
Her iş için ihtiyacınız olacak bilgisayar donanımı farklıdır. Eğer oyun geliştiricisiyseniz veya render almanız gereken bir işiniz varsa hem ekran kartı, hem işlemcisi iyi olan bir bilgisayar toplamanızı tavsiye ederiz. Tabii işlemci ve ekran kartı seçerken parçalar arasında
darboğaz olmadığından da emin olmanız da gerekir.
Kullanacağınız İşlemciyi Seçin
Bilgisayarınızı ne için aldığınıza da karar verdikten sonra sıra geldi işlemci seçmeye. İşlemci seçerken özellikle dikkat etmeniz gereken bazı faktörler vardır. Öncelikle işlemcinin markasına ve soket tipine karar verin. Ardından işlemcinin çekirdek sayısı ve işlemci hızı gibi faktörlerine de karar verdikten sonra son olarak işlemcinin overclock performansına da bakabilirsiniz. Böylelikle eğer ihtiyacınız olursa işlemcinin hızını da overclock yaparak yükseltebilirsiniz.
Kullanacağınız RAM (Bellek) Boyutunu Seçin
Her iş için gerekecek RAM miktarı farklıdır. Örneğin Adobe Photoshop için en az 16 GB bellek kapasitesi gerekirken Microsoft Office programları için 4 GB bellek bile yeterli olmaktadır. Bu örnekler gibi kullanacağınız programların sistem gereksinimlerini öğrenin ve mümkünse önerilen sistem gereksinimlerini karşılamaya çalışın.
Ekran Kartınıza Karar Verin
Eğer kullanacağınız program biraz daha sistem zorlayan bir programsa harici bir ekran karı almanız gerekebilir. Ancak az önceki örnekteki gibi daha az sistem yoran bir programsa o zaman sisteminize anakart üzerinden ekran kartı olmadan da görüntü verebilirsiniz.
Mümkünse SSD Kullanın
Hard disklerin daha uygun fiyatlı olduğunun farkındayız. Ancak Windows 10 işletim sisteminin hızlı açılması ve yine hızlı çalışması için bir SSD şarttır. Elbette Windows 10 altıdaki sürümleri de indirebilirsiniz. Ancak bu sürümler artık Microsoft tarafından desteklenmiyor. Bu da bilgisayarınızın güvenlik açıkları yaratabileceği anlamına gelir.
Bu yazımızda ofis bilgisayarı nasıl alınır ve ofis bilgisayarı alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir anlattık. Yazıyla ilgili düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.